Zoeken

Charmeren kun je leren
Ben jij een charmeur? Zo niet, wat maakt iemand charismatisch?


Vandaag geef ik je een aantal tips die charismatische mensen gebruiken. Deze tips kunnen je dating- EN zakelijke vaardigheden verbeteren.


Charismatisch zijn is dus iets wat jij jezelf kunt aanleren.


Zo omschrijft auteur en businesscoach Olivia Fox Cabane charisma:


''Charisma zorgt ervoor dat mensen je aardig vinden, je vertrouwen en door jou geleid willen worden.''


Cabane's boek, The Charisma Myth, is gebaseerd op gedragswetenschappelijke studies.


Hoewel het is gericht op ondernemers en bedrijfsleiders, is haar boodschap net zo goed van toepassing op mannen die werken aan het verbeteren van hun datingvaardigheden.


WAT IS CHARISMA?


Volgens Cabane word je charismatischer op de volgende manieren:


Charisma = Aanwezigheid + Kracht + Warmte


Hoe charismatisch je bent hangt af van je lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en het vermogen om mensen aan te trekken.


Dit is hoe ze het definieert:


Aanwezigheid: de volledige aandacht hebben en bewust zijn van alles wat er om je heen gebeurt.


Macht: iemands perceptie van jouw vermogen om de wereld om je heen te beïnvloeden.


Warmte: iemands perceptie van je welwillendheid richting hen en anderen.


WEES AANWEZIG


Heb jij weleens half geluisterd naar iemand zijn verhaal terwijl je ondertussen dacht aan de boodschappen die je nog moet halen?


Helaas heeft gedragswetenschap bewezen dat de andere partij in het gesprek dat kan merken, dankzij de gezichts- en oogreacties waarvan je niet eens weet dat je ze maakt.


Dit geeft een persoon niet echt het gevoel dat ze je volledige aandacht en oprechte interesse hebben.


Wanneer ze voelen dat ze minder dan je volledige aandacht hebben, vormt er een automatische "incongruentie" (zoals Cabane het noemt), zelfs als het geen volledig bewuste gedachte in hun gedachten is.


Het is verwoestend, zowel in een vergaderruimte als op een date.

Dat betekent dat het verbeteren van je vermogen om aanwezig te zijn jou memorabel maakt, simpelweg omdat zoveel mensen er slecht in zijn:


"Als je volledig aanwezig bent, kan zelfs een gesprek van 5 minuten een 'wauw'-effect creëren, evenals een emotionele band." – Cabane


Gelukkig heeft ze een paar tips om je dwalende gedachten tot een halt te roepen en je aanwezigheid te verbeteren.


Ze zijn ook effectief om je datingvaardigheden te verbeteren:


Tip 1: Wees bewust van je tenen


Mindfulness-oefeningen doen is een prima manier om je hersenen te trainen om aanwezig te blijven. Cabane adviseert om even de tijd te nemen en je te concentreren op de sensaties in je tenen.


Het bewust worden van de fysieke sensaties in je tenen houdt je scherp wanneer je met anderen in gesprek bent.


Tip 2: Oogcontact houden


Je hoeft niet urenlang te turen in de ander zijn ogen, maar het kijken in de ogen van je gesprekspartner kan de perceptie van de persoon over jou drastisch verbeteren.


Volgens Cabene is het een teken dat je de persoon je volle aandacht geeft.


Dit zorgt er op zijn beurt voor dat ze zich in het centrum van jullie universum voelen.


Tip 3: Let op je houding


De manier waarop je staat en zit tijdens interacties is het belangrijkste aspect van het uitstralen van macht, zegt Cabane. Dit komt omdat het je niveau van zelfrespect en comfort in je eigen vel laat zien.


Uitgestrekte poses die je groot en solide doen lijken - denk aan een soldaat die in de houding staat - oogt actiever, assertiever en schijnt de aanmaak van testosteron te stimuleren.


Hieronder nog meer tips om te werken aan je postuur:


  • Ga op een vechtsport.

  • Doe yoga.


Tip 4: Druk het Imposter-syndroom de kop in


Ik heb weleens het gevoel dat ik niet weet waar ik mee bezig ben en het slechts een kwestie van tijd is voordat iemand het door heeft en mij als fraudeur ontmaskerd.


Cabane noemt dit het "Imposter-syndroom" en ze zegt dat het de hoogvliegers (degenen die succes hebben gehad op school en in het bedrijfsleven) het meest treft.


Dit gevoel veroorzaakt stress en een verminderd cognitief vermogen.


Haar beschrijving lijkt erg op de angst die je voelt wanneer je bijvoorbeeld een vrouw wil aanspreken:


“Als een hert in koplampen bevries je, je hart bonst, je handpalmen worden bezweet. Je probeert je wanhopig te herinneren wat je van plan was te zeggen of te doen, maar je kunt niks bedenken. Je cognitieve functies zijn uitgeschakeld.”


Het is moeilijk om iets onder controle te houden als je je zo voelt.


De eerste stap naar het overwinnen van dit syndroom, zegt Cabane, is om het besef te hebben dat jij niet de enige bent die zich zo voelt.


Door het te herkennen als een veelvoorkomend probleem (7 van de 10 mensen hebben zich zo gevoeld), kan de stress verminderen en voel jij je minder vaak als een oplichter.


WERK AAN HET UITSTRALEN VAN WARMTE


De hoeveelheid warmte die je uitstraalt wordt bepaald door micro-expressies in je ogen en stem.


Je lichaam kan geen warmte faken, zegt Cabane, omdat het voortkomt uit je ware gevoel van goede wil. Elke poging om deze charismatische kwaliteit te produceren, zal in je ogen of stem te horen zijn.

Vooral voor veel verlegen mannen is warmte uitstralen een lastig iets. Door gebrek aan zelfvertrouwen bevries je.


Cabane's uitleg zal bij velen een feest van herkenning zijn:


"Stel je voor dat je in gesprek bent en je zegt iets dat je dom vindt. Als je geen zelfvertrouwen hebt, zal je onmiddellijke reactie zijn: 'Oh, dat was stom om te zeggen', terwijl je je ogen samenknijpt en lichtjes je hoofd schudt.


De kans is groot dat de persoon met wie je spreekt niet beledigd zal zijn door de opmerking, maar door de reactie. Ze zullen denken dat je met je hoofd naar ze schudt om hen.'’


Een gebrek aan warmte zal dus je vermogen om charismatisch te zijn, of de andere persoon zich speciaal te laten voelen, in de weg zitten.


Tip 5: Leer relativeren


Op je werk heb je een verhitte discussie gevoerd met een collega. Je vindt dat zij jou onredelijk behandeld heeft. Erna ben je onderweg naar je date.


Je kunt alle woede en stress met je meenemen naar de date, wat zal resulteren in een norse blik, hoofdschudden en afgeleid zijn. Dit zal haar niet ontgaan.


Wat als jij de situatie op je werk en het gedrag van jouw collega anders bekijkt?

Misschien staat je collega op het punt te scheiden van haar man en botviert ze haar frustraties op jou. Ze kan minder hebben en dat is niet persoonlijk. Jij hebt immers niks te maken met haar relatie met haar man!


Door jezelf te leren omdenken kun jij jezelf een hoop kopzorgen besparen.


Tip 6: Leg de focus op haar


Mijn vriend stelde voor om een wandeling te maken. Het was een mooie zomerse dag, rond half tien in de avond gingen we op pad.


De wandeling duurde langer dan ik verwacht had. Mijn voeten begonnen zeer te doen. Ik was van plan om een spel met hem te spelen, maar omdat we een uur later thuis kwamen en ik niet te laat naar bed wilde, heb ik dat plan gestaakt.


Bij thuiskomst was ik een beetje geïrriteerd. Toen ik richting de badkamer liep om mijn make-up van mijn gezicht te verwijderen, dacht ik bewust aan de dingen die ik leuk vond aan de wandeling en datgene wat ik leuk vind aan mijn vriend.


Ik liep terug naar mijn vriend en omhelsde hem. Hij zei dat hij al dacht dat er iets was, maar dat de liefde die ik hem gaf wel heel goed voelde. Waar ik mij eerder aan ergerde was ik alweer compleet vergeten.


Mijn laatste tip om snel uit een slecht humeur te komen is dus het volgende:

Focus op de dingen die je leuk vindt aan haar.


Misschien vind je haar persoonlijkheid leuk, haar kapsel, haar interesses of stem.


Spreek uit wat je waardeert aan haar zodat het duidelijk wordt voor haar dat je klaar bent om van je tijd samen te genieten.


Hoe charmeer jij vrouwen? Wil jij meer weten over hoe je een goede indruk maakt? Stuur mij een bericht om samen te werken zodat jij jezelf kunt omtoveren tot Mr. Charming! 😊

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven